Strona główna » Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

przez Jagoda Młynarz
ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę to podstawowy element każdej dobrej pizzy. Domowe ciasto jest miękkie, elastyczne i ma delikatny smak, który doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Przygotowanie ciasta na pizzę w domu jest proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników. Najważniejsze jest dobre wyrabianie ciasta, co sprawia, że staje się ono elastyczne i łatwe do rozciągania na cienkie placki. Warto także poświęcić czas na wyrastanie ciasta, aby nabrało odpowiedniej struktury i objętości.

Domowa pizza to idealny sposób na wspólne gotowanie z rodziną lub przyjaciółmi. Można eksperymentować z różnymi dodatkami, aby stworzyć swoją ulubioną wersję pizzy. Podczas pieczenia ciasto staje się chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku, co sprawia, że pizza smakuje wyjątkowo. To przepis, który warto mieć w swojej kuchennej kolekcji, gdyż domowa pizza zawsze smakuje najlepiej.

ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Porcje: 4 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Wartości odżywcze 300 kcal 5g tłuszczu
Ocena: 5.0/5
( 1 głosów )

SKŁADNIKI

  • 500g mąki typu "00" (lub mąki pszennej)
  • 300ml ciepłej wody
  • 7g suchych drożdży lub 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

INSTRUKCJE

Przygotowanie drożdży:

  • W misce wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i powstanie piana.

Mieszanie składników:

  • W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj oliwę z oliwek i drożdże z wodą. Wymieszaj wszystko, aż ciasto zacznie się formować.

Wyrabianie ciasta:

  • Wyłóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Wyrastanie ciasta:

  • Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Formowanie pizzy:

  • Po wyrośnięciu, ciasto podziel na 2-3 części, rozwałkuj na cienkie placki i dodaj ulubione dodatki.

Pieczenie pizzy:

  • Nagrzej piekarnik do 220-250°C, włóż pizzę na 10-15 minut.

UWAGI

  • Mąka: Użycie mąki typu "00" sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne, idealne do pizzy.
  • Drożdże: Upewnij się, że woda jest ciepła, ale nie gorąca, aby drożdże mogły prawidłowo pracować.
  • Wyrabianie ciasta: Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj więcej mąki po trochu.
  • Pieczenie ciasta: Pamiętaj, aby obserwować pizzę podczas pieczenia, ponieważ czas może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika. Pizza jest gotowa, gdy ciasto jest złociste, a ser dobrze roztopiony i lekko zrumieniony.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej