Strona główna » Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

przez Jagoda Młynarz
zupa grzybowa

Zupa grzybowa to aromatyczne, tradycyjne danie kuchni polskiej, idealne na jesienne i zimowe dni. Przygotowywana ze świeżych grzybów, takich jak borowiki czy podgrzybki, podsmażanych na maśle z cebulą i czosnkiem, zupa ta ma głęboki, intensywny smak. Śmietana dodawana pod koniec gotowania nadaje jej aksamitnej konsystencji, a świeża natka pietruszki dodaje odrobinę świeżości i koloru.

Zupa grzybowa jest sycąca i pełna aromatów lasu, doskonale sprawdza się zarówno jako przystawka, jak i samodzielne danie. Można ją serwować z chrupiącym pieczywem, grzankami lub ziemniakami. Dzięki prostym składnikom i szybkiemu przygotowaniu, jest to idealne danie dla miłośników kuchni polskiej oraz sezonowych grzybów.

zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Porcje: 4 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Wartości odżywcze 200 kcal 12 gram tłuszczu
Ocena: 5.0/5
( 1 głosów )

SKŁADNIKI

  • 400g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki, pieczarki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji

INSTRUKCJE

Przygotowanie grzybów:

  • Grzyby dokładnie oczyść, a większe pokrój na mniejsze kawałki.

Smażenie:

  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 5 minut. Dodaj grzyby, marchewkę i pietruszkę, smaż kolejne 10 minut.

Gotowanie:

  • Przełóż warzywa do garnka, dodaj bulion, liść laurowy i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę.

Podawanie:

  • Zupę podawaj na gorąco, udekorowaną świeżą natką pietruszki.

UWAGI

  • Grzyby: Użyj mieszanki grzybów leśnych dla głębszego smaku.
  • Śmietana: Śmietanę warto zahartować, aby uniknąć jej zważenia w zupie.

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej