144
Naleśniki to uniwersalne i uwielbiane na całym świecie danie, które można podawać na wiele sposobów. Cienkie, delikatne placki mogą być podawane na słodko z różnorodnymi dodatkami, takimi jak owoce, dżem, czekolada, czy bita śmietana, lub na słono, z nadzieniem serowym, mięsnym czy warzywnym. Przygotowanie naleśników jest szybkie i proste, a dzięki możliwości modyfikacji składników, każdy może dostosować przepis do własnych upodobań. To idealna propozycja na śniadanie, deser lub kolację.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie, do naleśników na słodko)
- Szczypta soli
- 1 łyżka roztopionego masła lub oleju
- Masło lub olej do smażenia
INSTRUKCJE
Mieszanie składników:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajka, cukier i sól. Dodaj roztopione masło lub olej. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Smażenie naleśników:
- Rozgrzej patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Wlej cienką warstwę ciasta na patelnię i smaż przez około 1-2 minuty, aż naleśnik zrumieni się z jednej strony. Odwróć i smaż kolejne 30 sekund do 1 minuty.
Podawanie:
- Naleśniki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, owoce, bita śmietana, czekolada lub ser.Smażenie naleśników:
Rozgrzej patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Wlej cienką warstwę ciasta na patelnię i smaż przez około 1-2 minuty, aż naleśnik zrumieni się z jednej strony. Odwróć i smaż kolejne 30 sekund do 1 minuty.
UWAGI
- Konsystencja ciasta: Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj trochę więcej wody gazowanej lub mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Smażenie: Aby naleśniki były cienkie i równomiernie usmażone, rozprowadzaj ciasto szybko i równomiernie po patelni.